top of page

Vanliga Frågor

Vi på MFOs får många frågor från våra kunder. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Förhoppningsvis finns svaret på din fråga här, annars är du givetvis välkommen att klicka på kontakta oss med dina frågor eller synpunkter.

 • Hur bokar jag?
  Alla våra bokningar görs via vår webbplats. Om du har frågor kan du också ringa oss, och vi kommer att vägleda dig över telefon om hur du bokar på vår webbplats.
 • Måste jag ange mina riktiga uppgifter vid bokningen?
  Ja, det är viktigt att alltid ange korrekta uppgifter, inklusive fullständigt namn, telefonnummer och e-postadress, när du bokar. Detta gör det möjligt för oss att kontakta dig och säkerställa att dina uppgifter är korrekta när vi bokar flyg och boende för dig.
 • Vad innebär antalet personer i ett rum?
  Ifall du bokar för exempelvis 4 personer i ett rum innebär det att du bokar ett rum för totalt 4 personer. Ifall du reser ensam kommer MFO Resor att hjälpa dig att välja dina rumskamrater. Om du har särskilda önskemål om rumskamrater, vänligen informera oss när du blir kontaktad via WhatsApp efter att du har genomfört din bokning. Detsamma gäller för bokningar med 3 eller 2 personer i ett rum.
 • Binder jag upp mig när jag bokar på webbplatsen?
  Nej, din bokning säkerställer endast din plats, och du har inte bundit upp dig på något sätt. När du skickar in ditt pass och slutför din betalning har du säkrat din plats. Därefter gäller avbokningsreglerna, som du kan hitta på vår webbplats.
 • Var hittar jag betalningsinformationen?
  Efter att du har bokat ett av våra paket kommer du att få betalningsalternativen direkt på skärmen. Du kommer också att få ett e-postmeddelande med betalningsinformationen.
 • Vad händer efter att jag har bokat via webbplatsen?
  Du kommer att bli kontaktad av en handläggare via WhatsApp inom 3 arbetsdagar. Handläggaren kommer att be dig att skicka bilder på ditt pass, en bild på dig själv samt en bild på din betalning.
 • När får jag bekräftelse på att jag har betalat?
  Efter att du har blivit kontaktad via WhatsApp och har skickat in en bild på din betalning kommer du att få en fakturabekräftelse med information om att din betalning har mottagits.
 • Kan jag avboka?
  Ja, du har möjlighet att avboka din resa. Men vid avbokningar gäller följande regler: * Avbokning fyra (4) veckor innan avresan medför en avgift på 2 500 kr. * Avbokning två (2) veckor innan avresan medför en avgift på 7 000 kr. * Avbokning en (1) vecka innan avresan medför en avgift på 75% av kostnaden för ditt paket. * Återbetalningen från MFO Resor kommer att ske inom 7 arbetsdagar.
 • Måste jag ändå betala även om jag har en giltig anledning?
  Ja, om avbokningen sker med fyra veckor eller mindre innan avresan måste du kunna visa upp en giltig anledning för att kunna dra nytta av reducerade avbokningsavgifter. Utan en giltig anledning kommer ingen återbetalning att utföras. För att klargöra, om du avbokar mer än fyra veckor innan avresan får du en full återbetalning.
 • Vad räknas som en giltig anledning för avbokning?
  En giltig anledning kräver ett läkarintyg som klargör att resan kan ha allvarliga konsekvenser för din hälsa. Om du har ett sådant intyg kan du avboka resan mot en reducerad avgift (se avbokningspriser). Läkarintyget måste skickas till oss senast tre (3) dagar efter att det utfärdats. Familjetragedier, som exempelvis förlust av nära anhörig, som påverkar din förmåga att fullfölja resan, räknas också som en giltig anledning.
 • Hur bokar jag för mig och mitt barn?
  Du kan göra en bokning för dig själv och sedan göra en separat bokning för ditt barn med dina egna kontaktuppgifter. Vårt bokningssystem tillåter att du anger dina uppgifter som kontaktperson även om du bokar för ditt barn. I det här fallet räknas ditt barn som resenär.
 • Vilken åldersgräns gäller för att få delta?
  Det finns ingen fastställd åldersgräns för att delta i våra resor. Om du är under 18 år och reser utan dina föräldrars tillåtelse, måste du följa svensk lag. I vissa fall kan vi även begära att få föräldrarnas godkännande även om du är över 20 år, detta görs för att säkerställa en problemfri resa där föräldrarna är medvetna om ditt deltagande.
 • Vad behöver mina föräldrar göra om jag är under 18 år?
  Om du är under 18 år och reser utan dina föräldrars sällskap, gör du en bokning som vanligt på vår webbplats. Efter din bokning kommer handläggaren att be om att få kontakta dina föräldrar. Därefter kommer ett avtal att skrivas under där dina föräldrar godkänner din resa utan deras sällskap.
 • Kan jag resa som ensam kvinna?
  Ja, ensamma kvinnor är välkomna att resa med oss. Vi följer svenska lagar och respekterar även de saudiska lagarna vid ankomsten till landet. I dagsläget finns det ingen lag som förbjuder ensamma kvinnor att resa. Vi uppmanar dock alla resenärer, oavsett kön, att ha en öppen dialog med sina familjer och nära anhöriga innan de reser på en sådan resa.
 • Finns det kvinnliga reseledare?
  Ja, vi har välutbildade kvinnliga reseledare. Våra kvinnliga reseledare kommer att vara med dig före och under resan. De kommer att besvara dina frågor, vara tillgängliga för hjälp, erbjuda föreläsningar och utföra Umrah tillsammans med dig.
 • Kan man delbetala?
  Ja, det är möjligt att använda vår delbetalningstjänst. För att ansöka om delbetalning måste du vara minst 18 år. Om du är under 18 år kan dina föräldrar eller nära anhöriga använda vår delbetalningstjänst i ditt namn. För att ansöka om delbetalning kommer vi att utföra en kreditbedömning. Om bedömningen är positiv och du blir godkänd för delbetalning, kommer vi att begära att du eller din förälder/nära anhörig signerar ett avtal.
 • Hur kan jag kontakta er?
  Du kan nå oss via vår chatt på webbplatsen, via e-post till info@mforesor.com eller via telefon på +46 10 300 10 70. Våra telefontider är alla dagar mellan 09.00 och 21.00.
 • Hur många resenärer brukar ni resa med?
  Vi har vanligtvis över 100 resenärer per resetur, vilket innebär att vi är en relativt stor grupp.
 • Vilka flygbolag brukar ni använda?
  Vi brukar främst använda Turkish Airlines som flygbolag, men vi har också använt oss av andra flygbolag som Qatar Airways, Air France, Saudi Arabian Airlines, SAS, Pegasus, och andra. Flygbolaget kan variera beroende på resans specifika arrangemang.
 • Vilka hotell erbjuder ni?
  Vi strävar alltid efter att erbjuda högkvalitativa resor. Våra hotell är i huvudsak 5-stjärniga, och vi letar alltid efter de bästa hotellen för att säkerställa din komfort. Om vi av någon anledning inte kan erbjuda ett 5-stjärnigt hotell, kommer vi att vara tydliga på vår webbplats om vad som ingår i våra paket.
 • Vad händer om jag inte är nöjd med hotellet?
  Om du har några frågor eller klagomål om ditt hotell eller ditt hotellrum, är du alltid välkommen att tala med oss på MFO Resor. Vi är här för att se till att du är nöjd och trivs under din resa. Om det gäller något specifikt på hotellet, är det vanligt att du först kontaktar hotellets reception och framför dina önskemål eller klagomål. Våra reseledare kan försöka stötta dig i dina synpunkter.
 • Vad händer om jag får problem på flygplatsen?
  Om det är ett problem som beror på MFO Resor, kommer vi att göra vårt bästa för att lösa det så snart som möjligt. Vi prioriterar att se till att din resa fortsätter smidigt. Om problemet beror på externa faktorer som inte är inom vår kontroll, kommer vi ändå att göra vårt bästa för att vara till hands och försöka hitta alternativa lösningar för att minimera besväret. Vårt mål är att du ska ha en så problemfri resa som möjligt.
 • Gäller era aktiviteter enbart för ungdomarna?
  Nej, våra aktiviteter är öppna för hela gruppen. Dock kan vissa aktiviteter vara särskilt inriktade på ungdomar. Om äldre deltagare i gruppen också vill delta i aktiviteterna, är de välkomna att göra det. Det är viktigt att de meddelar sin handläggare så att vi kan ordna rätt antal platser, transporter och måltider. På så sätt kan vi säkerställa att alla som vill delta i aktiviteterna får möjlighet att göra det.
 • Vad händer om jag inte är nöjd med min rumskamrat?
  Om du inte är nöjd med din rumskamrat och det finns tillgängliga rum, kan du byta rum. Om det inte finns lediga rum kan vi hjälpa till med att försöka lösa eventuella problem mellan dig och din rumskamrat så att ni kan trivas bättre tillsammans. Ditt välbefinnande är viktigt för oss, och vi är här för att hjälpa till att göra din resa så angenäm som möjligt.
 • Har ni enbart ungdomar med er?
  Nej, våra resor omfattar en blandning av åldrar, vilket innebär att vi har både ungdomar och äldre deltagare med oss. Det är viktigt att visa respekt och ta hänsyn till de äldre resenärerna för att säkerställa att alla kan trivas och resa tillsammans.
 • Hur mycket pengar bör jag ha med mig?
  Eftersom den svenska kronan har en svag växelkurs jämfört med den saudiska riyalen, är det viktigt att inte resa med för lite fickpengar. Vi rekommenderar att du har cirka 3000 svenska kronor för måltider och även några tusenlappar om du planerar att köpa presenter eller souvenirmaterial.
 • Ska jag ta ut pengar i Sverige eller i Saudiarabien?
  Det är generellt enklare att använda bankomater i Saudiarabien för att ta ut lokala valutan, saudiska riyaler. Saudiarabien har ett välutvecklat bankomatnätverk och det är praktiskt att använda ditt kort för att ta ut pengar på plats. De flesta ställen accepterar kortbetalningar, så det är oftast inte nödvändigt att ta ut stora mängder kontanter i förväg.
 • Ingår Zamzam-vatten i era paket?
  Nej, Zamzam-vatten ingår inte i våra paket. Däremot har du rätt att ta med dig en 5-liters dunk med Zamzam-vatten till flygplatsen. Detta vatten transporteras som separat bagage och kostnaden för detta brukar vara cirka 8 saudiska riyaler.
 • Mina föräldrar är äldre och behöver extra hjälp, kan ni ta ansvar för dem?
  Vi rekommenderar alltid att en anhörig följer med om dina föräldrar har särskilda behov eller om de inte klarar av tempot på en stor gruppresa. Vi kan försöka hjälpa till om vi känner till föräldrarnas situation vid bokningen. Det är dock viktigt att vi får information om eventuella besvär eller särskilda behov i förväg, så att vi kan anpassa resan och vara till så stor hjälp som möjligt. Det är inte lämpligt att skicka äldre resenärer med betydande hälsobesvär utan att vi har kännedom om detta innan betalningen är genomförd.
 • Vad är Umrah?
  Umrah är en mindre pilgrimsfärd i islam till Mekka som kan utföras när som helst under året.
 • Vilka är de viktigaste ritualerna i Umrah?
  De centrala ritualerna i Umrah inkluderar Ihram (rituell klädsel), Tawaf (cirklingen runt Kaaba), Sai (löpningen mellan Safa och Marwah), Taksir (klippning av håret), och avslutande av Ihram.
 • Vilken är bästa tiden att utföra Umrah?
  Den bästa tiden att utföra Umrah är när vädret är mer behagligt och inte extremt varmt. Därför undviker många pilgrimer att planera sina besök till Mekka mitt i sommaren när temperaturerna kan vara oerhört höga. Rajab, Ramadan och Dhu al-Hijjah betraktas som välsignade månader för att utföra Umrah, men det är också viktigt att välja en tid som passar ditt hälsotillstånd och personliga omständigheter.
 • Måste jag ha visum för att utföra Umrah?
  Ja, du måste ansöka om ett Umrah-visum för att få tillträde till Saudiarabien för din Umrah-resa. Du behöver dock ha ett visum för att ladda ner appen Nusuk, i appen bokar du din umrah.
 • Vilka hälso- och vaccinationskrav gäller för Umrah?
  Följ de senaste hälsorekommendationerna och vaccinationskraven från Saudiarabiens myndigheter. Mer information hittar du på https://hajj.nusuk.sa/HealthConditions Vad gäller Umrah behöver resenärer ej någon Vaccination, PCR test eller andra former av vaccinationer.
 • Vad bör jag packa för min Umrah-resa?
  Förutom dina personliga ägodelar, inklusive Ihram-kläderna (gäller enbart de manliga könet oavsett ålder), sax och tofflor.
 • Kan jag använda mobilen och internet under Umrah?
  Ja, mobiltelefoner och internet är tillgängliga i Mekka, men var noga med att använda dem med respekt för platsens helighet och hålla fokus på din resa. För att få tillgång till internet i Saudiarabien måste du köpa ett simkort. Detta gör du på flygplatsen, närmaste kiosk eller hos handlare på gatan. Du måste ha ditt visum tillgänglig och fingeravtryck tas vid köp av simkort.
 • Vilken typ av boende erbjuds under Umrah-resan?
  Det finns olika typer av boenden i Mekka, från enkla hotell till lyxiga alternativ. Valet beror på ditt paket och budget. Våra hotell på MFO resor är väl utvalda och prisvärda. Det är dock bra att veta att stjärnorna på hotellen i Saudiarabien inte är samma i Europa. Därför kan man uppleva ibland att en 5 stjärniga hotell i Mekka eller Medina inte alls är på samma höga nivå som i Europa.
 • Vilken hjälp kan ni erbjuda för min Umrah-resa?
  Vi kan hjälpa med visumansökan, boende, transport och även ge vägledning om de rituella handlingarna om så önskas. Du får även välutbildade imamer från Sverige med som dessutom talar flera språk. Främst Arabiska, Svenska, Engelska, Kurdiska, Turkiska och Somaliska. Vi har även kvinnliga reseledare med islamiska kunskaper som är med under hela resan och stöttar dig.
 • Vad är nästa steg om jag vill boka en Umrah-resa?
  Du får in på hemsidan och väljer de paket som passar dig, efter att du bokat får du ett ett bokningsbekräftelse, vi tar kontakt med dig inom 3 arbetsdagar via WhatsApp, sist men inte minst tar vi emot dina handlingar digitalt och genomför visum och andra handlingar. Kontakta oss för att diskutera dina planer och boka din Umrah-resa. Vi är här för att stödja dig på din resa till Mekka och Medinah.
 • Vad är skillnaden mellan Umrah och Hajj?
  Umrah är en mindre pilgrimsfärd som kan utföras när som helst på året, medan Hajj är en större pilgrimsfärd som har en specifik datum och fler ritualer.
 • Vad är Tawaf och hur utförs det under Umrah?
  Tawaf är akten att cirkla runt Kaaba i Haram-moskén sju gånger.
 • Vad är Sai och hur utförs det under Umrah?
  Sai är att springa fram och tillbaka mellan berget Safa och Marwah sju gånger, vilket återskapar handlingen av Hagar som sökte vatten för sin son Ismael. Denna ritual är en av pelarna för Umrah.
 • Vad är Ihram och när bör det bäras under Umrah?
  Ihram är rituell klädsel som bärs av manliga pilgrimer. Det består av två enkla, oförseglade lakan som täcker överkroppen och underkroppen. Pilgrimer bör anta Ihram innan de närmar sig Mekka. Våra reseledare kommer att vara med er och instruera er om detta under resan.
 • Hur utförs Taksir eller Taqlid under Umrah?
  Efter att ha fullbordat Tawaf och Sai, klipper eller rakar man en del av sitt hår. För kvinnor gäller enbart klippning.
 • Vad är Niyah, och varför är det viktigt under Umrah?
  Niyah är den formella avsikten att utföra Umrah. Denna gör i samband med att vi flyger över Al-Miqat, ca 20 minuter innan ledning i Jedda.
 • Vad är Zamzam-vatten, och varför är det viktigt för pilgrimer?
  Zamzam-vatten är källvatten som används som en symbolisk och välsignad dryck under Umrah.
 • Kan kvinnor utföra Umrah under menstruation eller postpartum-blödning?
  Kvinnor i dessa tillstånd bör undvika vissa ritualer och utföra dem senare när de är i renlighet. För mer information och personliga frågor är du välkommen att ringa oss så får du kontakt med våra kvinnliga ledare.
 • Kan jag göra flera Umrah under min vistelse?
  Man kan göra flera Umrah under sin vistelse. MFO Resor erbjuder vanligtvis en Umrah och den sker i samband med att man anlänt i Mekka. Dock brukar våra reseledare vara väldigt serviceinriktade och gör flertalet Umrah med mindre grupper åt gången. Utförandet av en till Umrah går till på precis samma sak förutom att man denna gång sätter sig i en taxi och kör mot Masjid Al-Aisha med sin ihram på för att sedan vända tillbaka till Haram Masken.
 • Vad bör jag göra för att be i AL-Rawda?
  Du ska ladda ner appen Nusuk minst 1 vecka innan du befinner dig i Medinah. Du registrerar ett kontot via appen med ditt visum. Efter att du bokat upp en tid i Appen ser du till att befinna dig på plats samt ha en väl fungerande telefon med internet. Viktigt att veta är att vi på MFO resor bär ej ansvar över din Nusuk och därmed din önskan om att be i Al-Rawda. Dock hjälper vi och vägleder dig i hur du ska göra och vad du bör tänka på så att du med stor sannolikhet får chansen att be i Al-Rawda.
bottom of page